fbpx
Yinyoga

Vad är Yinyoga?

Vad är Yinyoga?

Yinyoga baseras på den traditionella kinesiska modellen med motsatsparen yin och yang, två krafter i universum som kompletterar varandra och utgör varandras ytterligheter. Yin är stabil, stilla, det dolda i saker och ting, medan yang är i ständig förändring, i rörelse och öppen. Kroppens bindväv (fascia) som håller samman senor, ligament, muskler, organ – ja typ det mesta i kroppen (!) är relativt orörlig och ses därför som yin, medan mer mobila delar i kroppen såsom blodet och musklerna är yang. En yinklass består oftast av en serie passiva positioner på golvet, som hålls under en längre stund som gör att bindväven får möjlighet att bli mer elastisk när musklerna är avslappnade. I huvudsak är det nedre delen av kroppen som symboliserar yin (höfter, bäckenbotten, ländryggen, insidan och baksidan av låren osv.) I dessa delar finns mycket bindväv som under ett yinyogapass får möjlighet att sträckas ut.

Yinyoga är en del av det större kinesiska systemet som innehåller

 • Taoist yoga (yin och yang)
 • Meditation
 • Healing
 • Kung fu
 • Tai Chi
 • Qi gong
 • Chinese medicine
 • Accupressur

Fördelar med regelbunden yinyoga

 • Lugnar och balanserar kropp och sinne eftersom många positioner görs sittande med huvudet närmre hjärtat
 • Minskar stress och ångest
 • Ökar rörligheten
 • Frigör spänningar i bindväven och stärker lederna
 • Balanserar de inre organen och främjar flödet av vår livskraft – chi

3 tips för dig som är ny med Yinyoga

 1. Hitta din gräns, både fysiskt, psykiskt men också emotionellt. Kom in i positionerna utifrån dina förutsättningar, inte någon annans. Tänk att du ska gå in i utvald position och där det börjar ta emot, så backar du av lite. Ha sen tålamod med kroppen – för din egen skull.
 2. Hitta stillheten. Att släppa taget om dina muskulära spänningar är svårt innan man kommit dit första gången och fått känna hur det känns när kroppen (och knoppen) släpper taget. Utmaningen kan många gånger ligga i att sitta still – rent mentalt. Det är inte för inte som yinyoga är en av de mest meditativa yogaformerna!
 3. Ha tålamod med dig själv. Dagens samhälle rusar på i vansinnig takt, och allt ska fixas på kortast möjliga tid till minsta möjliga insats. Så funkar inte kroppen riktigt. Så yinyogan utmanar dig att ha tålamod. I början kan det kännas frustrerande och ibland till och med provocerande. Men jag tror att de allra flesta kan lära sig att varva ner, för vissa tar det bara längre tid. Give yourself some rest. ?