fbpx
Fascia,  Hälsa,  Yinyoga

It’s fascianating!

It’s fascianating! Äntligen har forskningen om fascia börjat bli erkänd på riktigt! 1/3 av kroppen består av fascia och har alltså en betydande roll för oss och vår rörlighet. 2017 blev dessutom fascian vedertaget som kroppens största organ. 🐒🕸🕸🕸💫

Yinyoga – eller statisk stretch (stretch som hålls stilla under avslappning) är ett ypperligt sätt att få vår fascia att bli mer rörlig. Den är dock lite svårflörtad och behöver en regelbunden och långsiktig träning. Man brukar prata om 6-24 månader (individuellt från person till person) innan din fascia börjar inta sin nya (rörligare) form. Det är plasticiteten som behöver jobbas upp. Inte att förväxla med elasticitet där något återgår till sin ursprungsform. Plasticitet är något som intar en ny form efter statisk stretching som hålls under en längre tid, typ som vi gör i yinyoga. Då bildas mer hyaluronsyra, och det är det ämnet vi vill ha mer av!

Varför vi vill ha mer Hyaluronsyra (HA)

Hyaluronsyra (HA) är ett kroppseget ämne med stor vattenbindande förmåga. Trots namnet är Hyaluronsyra ingen syra, utan en slags sockerart som kallas glykosaminglukan. I kroppen binder HA vatten och bildar en geléliknande substans. Bland annat fungerar denna substans som fuktgivande smörjmedel och stötdämpande fyllnadsmaterial mellan de elastiska fibrerna i huden, kollagen och elastin, samt i leder, lungor och muskler.

50 procent av kroppens totala mängd hyaluronsyra återfinns i huden, främst i hudens djupare lager. HA är ansvarig för att upprätthålla fuktbalansen på en lämplig nivå, en av komponenterna som främjar cellförnyelsen. Därför är förekomsten av hyaluronsyra en nödvändighet. Brist på HA leder till att fascian tappar sin plasticitet.

Thomas Myers från Anatomy Trains går igenom det basala om fascian i vår kropp. För mer information från Thomas Myeras, besök www.anatomytrains.com.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *