fbpx
Fascia,  Hälsa,  Yinyoga

LIVE Life och yinyogans magi

Johanna Wickström, yinyogalärare från Stockholm blir intervjuad av tidningen Life i det senaste numret. En kort och intro-beskrivande artikel om yinyoga och dess effekter. Häng med! (jag har skrivit av artikeln eftersom jag inte hittade den online att länka till). Jag saknar lite text om den kinesiska hälsoläran i den här artikeln – om meridianer och om att kultivera chi / livsenergin. Men ändå en bra text som är lättförståelig och jag hoppas att den bjuder in nya människor till att prova yinyoga! ❥ 

Kanske har du hört talas om att vi behöver balans mellan yin och yang? Yang är vårt aktiva prestationsinriktade liv. Yin är motsatsen: att stanna upp och bara vara utan att prestera. Om du bara har yang kommer du tillslut att krascha.

Ett sätt att fylla på med yin är yinyoga – en lugnare typ av yoga som passar alla oavsett ålder och kondition. Det som skiljer yinyoga från andra yogaformer är att stannar länge i varje position. På så sätt sträcker man ut och stärker kroppens fascia (bindväv) på djupet. 

– När vi är stillasittande, stressar eller kör explosiv träning, blir bindväven lätt stel och hård. Det hämmar inte bara kroppens flexibilitet, utan även stora kroppsliga funktioner, som magens inre organ, kan fungera sämre, förklarar Johanna Wickström, utövare av yinyoga sedan 10 år.

Men när du stannar i en position 3-5 minuter mjukar du upp bindväven i kroppen. Forskning visar att yinyoga ger långsiktiga effekter när det gäller både rörlighet och återhämtning av musklerna.

En annan fördel är att yinyoga ger mental träning. -Det ger en meditativ mental effekt och vårt parasympatiska ”lugn och ro (rest and digest) nervsystem kickar igång. Man kan vara lite rastlös den första minuten, men sen brukar det släppa, menar Johanna Wickström. Det handlar om att utforska mentalt såväl som fysiskt motstånd i kroppen – men du ska inte tvinga dig ner i yogapositionerna.

-Det här är en träningsform där du inte behöver kämpa, utan ju mer du slappnar av och vågar släppa taget i varje övning, desto mer effektiv blir positionen, säger Johanna Wickström, som även integrerar mindfulness- och andningsmeditation i yogan.

– Det är en övning i att släppa taget om krav och prestationer utifrån, för att i stället lyssna inåt. Många behöver vila mer, och yinyoga är en aktiv vila där man blir medveten om hur kropp och själ mår och sänker sina stressnivåer, säger Johanna Wickström.

Text: Sofia Zetterman Foto: Katarina Di Leva.

Yinyogalärare Johanna Wickström på bild.

Johanna har nyligen släppt sin bok om yinyoga – som kanske blir min nästa bokbeställning! Jag gillar att hon utgår från det traditionella taoistiska – men tar med det biomekaniska och unika hos varje individ. Det är viktigt – det också. /Rebecka

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *