fbpx
Fascia,  Hälsa

Mer om fascinerande fascia

Länge ansågs fascian enbart som ett stöd åt musklerna, något som forskningen inte intresserade sig för utan till och med dissikerades bort och slängdes. Det fanns helt enkelt inte kunskap om att fascian var – och gjorde så mycket mer…! Man såg på fasciorna som ett slags fodral åt musklerna. 

Men nu vet vi mer. Fasciorna förändras, de är en levande och anpassande vävnad. När de blir stela blir vi stela. När de är elastiska är vi mjuka och rörliga. Att det är fasciorna snarare än musklerna som behöver behandling är det nya tänket. Nytt är också att fasciorna bildar ett helt eget system i kroppen, och att det systemet är avgörande för hur vi mår.

  1. Vårt skelettsystem
  2. Vårt muskelsystem
  3. Vårt fasciasystem!
Från Life 360 Health and Wellness Summit 2018
Dana Sterling (grundare av Sterling Structural Therapy) ger oss en introduktion till hur fasciarestriktioner i din kropp kan skapa stora posturala bekymmer – med följder som onödiga operationer och smärtor.

De flesta ser det nog som att skelettet håller upp kroppen, men sanningen är snarare att fascian håller skelettet på plats. Skelettbenen ”simmar” i en trög vätska av fascia. Man kan frigöra ben och muskler från detta sega klister, eftersom en kropp består av 206 ben och 640 muskler, 4000 senor och 900 ligament. Men det finns bara en fascia, och muskler, ligament, senor och ben, kan ses som delar i denna enhet. Faktum är att fascia är nästan en tredjedel av vår biomekanik.

Tidigare sa man att huden var kroppens största organ; ny forskning på fascian visar att den är kroppens i särklass största organ. Ett organ som mycket stor påverkan på hela vår rörelseapparat likaväl som vårt emotionella liv. Inte mycket förbigår fascian.

”Vi har upptäckt en ny cell inuti fascian, vilken vi kallar Fasciocytes. Den har ett annorlunda beteende och kan skapa den glidande effekten i de olika typerna av fascia.”​

– Carla Stecco, Professor of Anatomy

Bindväven, eller fascian, är en väv som omger alla organ och vävnad i vår kropp. Det är den som håller ihop kroppen, så den inte faller ihop som en hög på marken. Fascian är lite som en svamp, och den behöver stretchas, pressas ut, för att tömma sig på vätska. Därefter så återgång till neutralläge och suga in ny ren vätska. Det är extremt rörlig väv, som rör sig i många olika riktningar, och därmed också förflyttar vätska. Men det går sakta, vätskan i fascian rinner långsamt – som en glaciär genom kroppens geografiska landskap.

Ny forskning säger att det är i fascian som tumörer får fäste. Ju tätare fascia – ju större risk för tumörer. Enligt Dr Scherling så är bröstvävnad hos kvinnor särskilt utsatt; då det är tät fascia som även är ”trassligt” uppbyggt. 

I fascian ansamlas även slagg om lymfan inte fungerar som det är tänkt. Då skickas det ut skräp i fascian som ett ”desperat” försök att få bort skräpet. När det sen har bildats plack och klegg i tarmarna så blir det svårt för lymfan att fullgöra sitt jobb perfekt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *